Program „Dobry posiłek w szpitalu”

Program „Dobry posiłek w szpitalu” stanowi ważny krok w kierunku poprawy jakości opieki medycznej oraz zdrowia pacjentów.

Jego celem jest:

  • zapewnienie pacjentom wyżywienia odpowiedniego dla ich stanu zdrowia zgodnie z zaleceniami opublikowanymi przez Ministerstwo Zdrowia
  • zwiększenie dostępności porad żywieniowych w szpitalach.

Od Października 2023 roku Samodzielny publiczny Zespół Opieki Zdrowotnej w Brzesku

realizuje program „Dobry posiłek w szpitalu”.

Posiłki przygotowywane są z należytą starannością począwszy od zakupu świeżych, zdrowych i wartościowych produktów dostarczanych od sprawdzonych, wyłonionych w ramach przetargu dostawców, do wydania gotowej pełnowartościowej i smacznej potrawy.

 

Celem programu realizowanego w brzeskiej lecznicy jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia pacjentów, odpowiedniego do stanu zdrowia i zleconej  przez lekarza  diety.  Przy komponowaniu jadłospisów czuwa doświadczony dietetyk Pani mgr. Katarzyna Fijałkowska.  Bierze pod uwagę normy kaloryczne, białkowe, tłuszczowe i węglowodanowe, jak również sezonowość i dostępność produktów, dobiera właściwy proces technologiczny przygotowania potraw i sprawdza jakość finalną dań w tym temperaturę, wygląd, zapach.

Aby zapewnić optymalne warunki bezpieczeństwa żywienia w szpitalu zostały powołane i działają:

Zespół ds. Żywienia i Zespół ds. bezpieczeństwa żywności / HACCP/ . Osobą sprawującą nadzór nad całością prac w Sekcji Dietetyki i Żywienia jest Kierownik Pani Halina Skura – doświadczony dietetyk i wieloletni pracownik naszego szpitala.

 

Kuchnia szpitalna codziennie przygotowuje około 150 całodziennych posiłków: śniadanie, obiad, kolację i późną kolację.

Pacjenci otrzymują cztery posiłki dostosowane do zleconej przez lekarza diety  /śniadanie, obiad, kolację i późną kolację/. Dzieci i pacjenci z cukrzycą insulinozależną dostają dodatkowo drugie śniadanie i podwieczorek. Przerwa między posiłkami nie przekracza 12 godzin.

Kuchnia szpitalna codziennie przygotowuje wszystkie posiłki używając profesjonalnego sprzętu, co pozwala na sporządzanie posiłków smacznych, zbilansowanych i pełnowartościowych.

W szpitalu opracowane są 23 diety, według których żywieni są pacjenci w zależności od zaleceń lekarza.

Na stronie internetowej szpitala publikowane są zdjęcia co najmniej dwóch posiłków z najczęściej stosowanych diet. Jednocześnie Pani dietetyk udziela porad dietetycznych pacjentom, którym lekarz zlecił taką poradę.

 

Dzięki własnej kuchni szpitalnej, wprowadzonym zasadom i procedurom oceny i jakości, pacjenci otrzymują pełnowartościowe, świeże i zbilansowane posiłki, aby wspomóc cały proces leczenia i powrotu do zdrowia.

 

ABY WEZWAĆ POMOC MEDYCZNĄ w stanach nagłego zagrożenia życia należy wybrać z telefonu komórkowego lub stacjonarnego nr 999 lub 112.

Powyższe numery alarmowe (999 i 112) połączone są ze służbami ratowniczymi w tym województwie, z którego terenu wykonywane jest połączenie telefoniczne. Osoby kontaktujące się spoza terenów Małopolski, w sprawach pomocy medycznej w sytuacji zagrożenia życia osoby mieszkającej/przebywającej na terenie województwa małopolskiego, powinny wybrać z telefonu komórkowego lub stacjonarnego nr (12) 254 08 02.

Ustaw wyskakujące okienko układu